Po celý život se nás snaží kolonizovat extrémně rozmanité množství organismů. O většině z nich nemáme ani potuchu a velká část nám dokonce pomáhá. Pak jsou tu ale tací, s nimiž je lepší nepřijít do kontaktu. A slyšíme o nich až v okamžiku, kdy jdeme se zdravotním problémem k lékaři a on nám při další návštěvě přečte výsledky již hotových krevních testů. Typicky jde třeba o Candidu, komenzální kvasinku, která způsobuje mykózy nebo o gram-negativní bakterie Helicobacter pylori kolonizující žaludeční sliznici. Tyto organismy způsobují až nečekané množství nepříjemných potíží a někdy trvá, než se lékař ke správné diagnóze dobere. Jak je správně léčit? A co všechno nám tito nenápadní nepřátelé mohou způsobit, pokud jim umožníme množit se a šířit?

Co je Candida albicans a jak se přenáší?

Pokud jste se někdy setkali s pojmem kvasinkové infekce, jde nejčastěji právě o candidu. Existuje více druhů této kvasinky, ale nejrozšířenější a velmi urputná v tom, nenechat se vymýtit z organismu je právě Candida albicans. Člověk obvykle nikdy nepomyslí na to, proč by měl mít problém právě s kvasinkami, ale mnohdy je to důvodem pouze špatné edukace. A navíc, vědět celková populace o možných zdravotních potížích spojených s candidou, spousta potravin z reklam by se zajisté přestala prodávat. Candida se nejraději množí v tlustém střevě. Dále se může držet v ústech a jícnu, méně častěji v dalších orgánech a některé ženy znají, co představuje taková vaginální kvasinková infekce.

O přenosu se vlastně nedá mluvit, protože s touto klasikou se setkal téměř každý lidský organismus a procento výskytu v populaci se tedy bezpochyby blíží stovce. Jako u mnoha dalších organismů v našem těle i u candidy platí, že pokud se nám nemnoží, nepředstavuje vůbec žádný problém. Candida se však množí velmi ráda, protože se s oblibou z komenzální kvasinky stává parazitickou. Děje se to tehdy, když se vyžíváme v dlouhodobém nezdravém stylu života, máme zanesená střeva, užíváme často antibiotika a naše obranyschopnost je oslabená. Jednou pak nastane zlom, bod, kdy se kvasinky velmi prudce a agresivně přemnoží, protože k tomu najdou vhodný moment, jehož využijí. Akutní stavy jde sice poměrně úspěšně přeléčit, ale nejhorší je, že bez komplexních řešení se dokáží pravidelně vracet.

Symptomy kandidózy: vysilující únava, bolest kloubů, svědivé fleky v záhybech kůže, povlaky na jazyku, nekvalitní nehty vlasy, bolest hlavy, bílý poševní výtok, záněty močového měchýře, střídání průjmu a zácpy, svědění či pálení konečníku, častá nevolnost

Co je Helicobacter pylori a jak se přenáší? 

Možná vás překvapí, že Helicobacter pylori v dnešní době patří mezi ty vůbec nejrozšířenější infekce. Dle dostupných statistik touto infekcí trpí nejméně 50% světové populace a většina infikovaných (asi 90% všech lidí s helikobakterem) bohužel netuší, že je infekcí postižena. Je to zejména tím, že se helicobacter zpočátku nijak výrazně neprojevuje a že prvotní příznaky jsou snadno zaměnitelné s běžnými trávicími obtížemi. Jakási schopnost se plížit je právě tolik nebezpečná, než kdyby infekce hned zasáhla naplno. Nadělaných škod tak může být ve výsledku mnohem víc.

Tato spirální, mikroaerofilní, gramnegativní bakterie je přítomna při velkém množství typů vředů a kromě toho je helikobakter klasifikován jako karcinogen 1. třídy. I kdybyste neměli vyloženě nepříjemné příznaky, je tedy dobré ho při odhalení okamžitě začít řešit a nečekat na vážně zánětlivé problémy na sliznici žaludku a dvanáctníku, kde helikobakter nejčastěji “operuje”.

Přenos je poměrně snadný a vzniká všude tam, kde není dodržována pořádná hygiena či stravovací návyky. Stačí po postiženém špatně umýt nádobí, ze kterého se následně najíte, nebo se jinak dostat do kontaktu se slinami kontaminovanými předměty. Jak můžete tušit, helikobakter se může přenést také při líbání. Často se stává, že se kvůli nevyhnutelným kontaktům infekce šíří do celé rodiny. Přímý přenos od infikované matky na dítě je vlastně nejběžnější.

Symptomy infekce helikobakterem: rozmanité zažívací potíže, zvláštně hořká pachuť v ústech, nechutenství a ztráta hmotnosti, střídání průjmu a zácpy, bolesti a pálení v nadbřišku, především mezi jídly nebo v noci, vředy, únava, problémy s pokožkou a zhoršené akné

Jak si můžete všimnout, některé symptomy obou infekcí se mohou velmi dobře překrývat, a dokonce není nemožné, aby nebyly obě aktivní.

Léčba helikobakteru a candidy – jak si můžete pomoci sami

U lékaře sice běžně dostanete kombinace standardně používaných léků, na helikobakter standardně omeprazol, amoxicilin a klaritromycin (či jiný makrolid), na candidu pak antimykotika nystatin, amphotericin B a flukonazol, ale velmi účinně si můžete pomoci i sami. Stačí dodržovat několik zásad a dostávat do svého těla látky, které vám v boji pomohou naturálně.

Zásadní roli má úprava stravy, jejíž cíl je zmírnit zánětlivé prostředí ve střevech a podpořit prospěšné bakterie, které budou zároveň zdravě budovat imunitní systém. Před tímhle procesem se zároveň můžete pokusit maximálně vyčistit střeva od starých nánosů, ve kterých se škodlivé patogeny s největší oblibou množí. Klystýr sice není nijak příjemná záležitost, ale v tomto ohledu je vám může velmi pomoci nastartovat celý ozdravný proces. Hlavně kávové klystýry pomáhají eliminovat kvasinky a parazity až překvapivě rychle.

A nyní k samotné stravě. Pro candidu i helikobakter bývá nejlepší cestou vegetariánská strava bez mléčných produktů a bez lepku. Tím se zbavíte velké části příjmu jednoduchých sacharidů, ale můžete se na ně zaměřit i více cíleně, hlavně na cukr, protože právě cukr je nejlepším krmivem pro tyto patogeny. Opatrní buďte také při konzumaci velmi sladkého ovoce, které by růstu bakterií znovu přispívalo. Mnohem důležitější je zelenina. Třeba fenykl, celer, pórek, česnek, brokolice, tuřín (brukvovité druhy zeleniny), kapusta, zelí (hlavně kyselé), artyčoky, avokádo, brambory, cibule, cuketa, čekankové puky, černý kořen, červená řepa, fazole, chřest, karotka, kedlubna, křen, lilek, listový salát, mangold, mrkev, okurky, olivy, paprika, pažitka, polníček, rajčata, ředkev, ředkvičky, řeřicha, sója, sójové výhonky či špenát. Jíst toho můžete pořád vlastně spoustu. A nezapomínejte také hodně pít.

Stravu by měla doprovázet i cílená podpora imunity a normalizace střevní flóry. Vitamín C s vitamínem D je základ, důležité jsou i vitamíny B a rostliny, jako je ženšen, echinacea, aloe vera nebo extrakt z olivových listů. Zkusit můžete i medicinální houby - cordyceps či reishi. Je však důležité najít kvalitní zdroj, protože i my jsme se při hledání zdrojů několikrát přesvědčili o výskytu plísní či “vyčpělého” extraktu. Při výběru probiotik se zaměřte hlavně na typy s vysokým počtem kmenů laktobacilů a bifidobakterií. Aby se bakterie dobře uchytily, neváhejte je dodatečně vykrmovat vlákninou, jako je inulin a psyllium.

Přemnožená candida i helikobakter vyžadují dlouhodobou léčbu. Nelze očekávat, že se jich zbavíte během pár týdnů, protože jsou bohužel opravdu velmi zákeřní. Navíc, pokud se po léčbě uchýlíte k nezdravému stravování, mají tendenci se rychle vrátit. Neváhejte si také nechat provést kontrolní krevní testy, ať víte, jestli se vám léčba daří. Přejeme, ať máte tyto kvasinky a bakterie navždy pod kontrolou.