Stejně jako se olivový olej používá dlouhá léta v kuchyni, hlavně té středomořské, má extrakt z olivových listů stejnou tradici v přírodní medicíně. Olivovník je zkrátka skvělým zdrojem pro celkové wellness člověka. Možná vás ale překvapí, že mnohem lépe lze vytěžit list, než samotný plod. A nejen o tom si povíme v tomto článku. Zpozornět by měl každý, kdo hledá řešení na dosažení normálního krevního tlaku i na další zdravotní potíže.

Účinky olivovníku a především jeho listů jsou známé už po staletí, ale mezi mnoha trendovými doplňky stravy posledních let tak trochu zapadly. Už staří Egypťané měli možnost účinky zkoumat. S olivovníky přicházeli do styku každý den a představoval pro ně tak běžný strom, jako jsou pro nás třeba jabloně. Co Egypťané uváděli v praxi nijak vědeckým léčitelstvím, dokážeme my v současné době přesně pojmenovat. Přesněji řečeno, díky moderní vědě jsme přišli na to, že to nejdůležitější, co nám po zdravotní stránce části olivovníku, tedy hlavně listy dávají, jsou polyfenoly, bioflavonoidy, lutein, rutin a hesperidin. Tyto látky zvyšují účinnost nejdůležitější součásti výtažku z olivových listů - oleuropeinu, který vlastně patří také mezi polyfenoly, ale byla by velká chyba, nezmínit ho samostatně. Olivovník produkuje oleuropein i ve svých plodech, bohužel však v mnohem menší míře a dnešní technologie ho zkrátka lépe dokáží dostat z listů sofistikovanou extrakcí, díky níž vy, jako zákazníci, dostanete ve výsledku velice stabilní, standardizovanou formu této bioaktivní látky.

Pojďme tedy zjistit, co vědci zjistili. Následné údaje, prosíme, neberte jako zdravotní tvrzení, ale především jako závěry a citace vědeckých studií, které vám pomohou udělat si o extraktech z olivovníku komplexnější obrázek a uvědomit si, proč se tento doplněk stravy rozhodně vyplatí vyzkoušet.

Oficiální zdravotní tvrzení jsou:

  • antioxidant
  • krevní tlak
  • normální hladina cholesterolu v krvi - hladina lipidů
  • normální hladina cukru v krvi 
  • normální činnost gastrointestinálního traktu
  • přirozená obranyschopnost - odolnost
  • normální funkce dýchacího systému
  • vylučování - ledviny - močové cesty

Účinky olivového listu na krevní tlak

Možná jste slyšeli, jak silně je středomořská strava spojena s poklesem chronických onemocnění, zejména kardiovaskulárních onemocnění. Vitální staříci, sedící na molech a chytající ryby nebo jen tak posedávající před svým skromným domkem – jak typický obraz středomořských vesniček. Tito lidé rozhodně často netrpí problémy s krevním tlakem a jistě byste se o tom přesvědčili i pohledem do jejich lékárničky, kde žádné prášky na krevní tlak nenajdete. Obecný pohled na člověka a skromný úsudek je jedna věc, vědecké zkoumání věc druhá. V malé studii porovnávající extrakt z olivových listů s placebem výzkumníci zjistili, že olivový list snížil krevní tlak, škodlivý LDL cholesterol i celkový cholesterol. Proběhly i podobné studie na zvířatech, které účinky potvrdily a zjistilo se, že extrakty mají schopnost jak prevence, tak i kontroly krevního tlaku. Podle informací, které jsme se z vědeckých studií dočetli, byl pokles krevního tlaku doprovázen snížením tlaku v levé srdeční komoře. To mělo za následek zlepšení průtoku krve do vlastních koronárních cév srdce. Extrakt z olivového listí byl podáván v dávce 500 mg dvakrát denně po dobu osmi týdnů a krevní tlak byl kontrolován každý týden.

Oleuropein je antioxidant

Ach ano, opět ten oleuropein. O něm si musíme povědět ještě něco víc, a to ve spojení s antioxidačními účinky. Antioxidantem se rozumí taková látka, která dokáže eliminovat volné radikály. Studie z roku 2018 přímo zkoumala antioxidační aktivitu extraktu z olivových listů a její závěr hovoří takto: Extrakt z olivových listů je důležitým zdrojem přírodních antioxidantů; má účinnou antioxidační aktivitu proti různým reaktivním druhům a chrání lidské erytrocyty před oxidačním poškozením. Jiná studie říká, že extrakt z olivových listů brání poškození DNA reaktivními formami kyslíku, což zjednodušeně řečeno, může zabránit rozvoji vzniku rakoviny.

Účinky na gastrointestinální trakt

Naturopati, kteří se specializují na zdraví střevní mikrobioty, zabývají se propustností střev a zánětem ve střevech, doporučují svým pacientům různá komba rostlinných přípravků, ale téměř v žádném nechybí doplněk s výtažkem z olivovníku. Důvod, proč tomu tak je, objasňují opět některé studie. Ty se v minulých letech zabývaly hlavně antimikrobiálními schopnostmi olivových produktů a tedy i likvidací škodlivých bakterií ve střevech. Jak možná víte, nepříznivá rovnováha mikroflóry v zažívacím systému může způsobit zkázu zdraví. Poruchy trávení, jako je zácpa nebo řídká stolice, nadýmání, plynatost a bolest, stejně jako systémové důsledky prosáknutí střev, jako jsou autoimunitní onemocnění a záněty, to vše lze přičíst nevyvážené střevní mikrobiotě. Někdy tyto stavy lze jenom těžko léčit, protože jsou na vině tzv. biofilmy, za které se škodlivé bakterie a jiné patogeny skrývají. Podle studií dokáže oleuropein a hydroxytyrosol tyto biofilmy eliminovat, pomáhat se tak zbavovat škodlivých bakterií a zároveň modulovat složení střevní mikrobiální flóry stimulací prospěšných bakterií. Některé laboratorní výzkumy ukazují účinek těchto látek i proti herpes virům, ale na jasnější informace a lepší důkazy si ještě nejspíš musíme počkat.

Shrnutí informací o produktech z oliv

Vědecké důkazy nám ukazují, že olivové extrakty mají významný vliv na krevní tlak, prevenci hned několika onemocnění a mohou působit jako účinné antioxidanty. Člověku tak mohou přispět k celkové vitalitě jako lidem ze Středomoří a oddálit riziko nemocí spojených se stárnutím. Panenský olivový olej, extrakt z olivových listů i další produkty z olivovníku se zkrátka vyplatí mít doma a užívat pravidelně i díky téměř nulovým vedlejším účinkům (vzácná alergická reakce) při dodržení doporučené dávky. 

Pokud užíváte nějaké léky na krevní tlak, léky na ředění krve nebo máte cukrovku, poraďte se se svým lékařem, než začnete olivové produkty užívat.